Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írócsoportosulások 4.

Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írócsoportosulások 4.

Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem, 2021. június 16-18.

Folytatódik a Partiumi Keresztény Egyetemen 2013-ban útjára indított, a kezdetektől az Irodalomtudományi Intézet szakmai támogatásával zajló, kétévente megrendezésre kerülő irodalom- és társadalomtörténeti konferenciasorozat.

Az értelmiségi karrierek kutatása az irodalom- és művészetszociológia, a társadalomtörténet, illetve a megújuló történettudomány bizonyos aldiszciplínáiban is kedvelt kutatási téma. Ugyanakkor a magyar értelmiségtörténet kutatása nem fejlődött önálló tudományággá, s leginkább tematikus részkutatásokban merült fel a különböző karriermodellek tisztázásának az igénye. Az ezzel összefüggésben álló kapcsolatépítési stratégiák a hálózatkutatáson belül tematizálódtak, az írói csoportosulások kutatásában is új megközelítésmódot eredményezve. Jelen konferenciasorozat ezt a kettős hiányt kívánta pótolni nemcsak új források és forrástípusok feltárása révén, hanem a jelzett problémákat tematikusan megjelenítő irodalmi művek értelmezései által is.

Nagyvárad földrajzi elhelyezkedése révén kiválóan alkalmas arra, hogy az összmagyar tudományosság tekintetében az irodalomtudományi diszkurzusok közötti kapcsolódási pontok helyszínévé váljon. A szervezők a kezdetektől figyelmet fordítottak arra, hogy az előadókat tekintve egyrészt a teljes Kárpát-medencét lefedjék (a meghívott előadók közt idén is vajdasági, felvidéki, erdélyi és magyarországi előadók szerepelnek, de van, aki Varsóból érkezik), illetve különböző korokra egyaránt kiterjesszék vizsgálataikat, másrészt hangsúlyosan figyelnek az interdiszciplinaritásra. A plenáris előadók közt minden alkalommal a szűkebb, irodalomtörténeti tematikák mellett történészek, nyelvészek, társadalomtörténészek is előadtak, idén sem lesz másként.

A konferencia szervezői a PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi tanszékének jelenlegi és egykori, társult oktatói: Boka László egyetemi docens, az Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és Biró Annamária egyetemi adjunktus, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének oktatója.

A konferencia teljes programja itt olvasható: Konferenciaprogram

A korábbi konferenciák anyagai a reciti.hu portálon ingyenesen letölthetők:

2014

2016

2018

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, de külön öröm, hogy idén a konferencia egy-egy panelja vagy programrésze számára helyszínt biztosít a Római Katolikus Püspökség a felújított püspöki palotában, illetve az Ady Endre Emlékmúzeum is, médiapartnerként pedig a Plusz FM is csatlakozott a támogatókhoz.

A szervezők minden érdeklődőt – az érvényes járványügyi szabályok betartása mellett – szeretettel várnak!

 

forrás: magyartanszek.partium.ro