Kuriózumok, tévhitek, valós érdemek. A Holnap jelentőségéről és Ady nagyváradi kapcsolati hálójáról

Dr. Boka László egyetemi docens (PKE), tudományos főmunkatárs (BTK Irodalomtudományi Intézet, Budapest), József Attila-díjas irodalomtörténész előadása – a költő halálának 103. évfordulóján.

Az előadás helyszíne: Ady Endre Emlékmúzeum, Nagyvárad
Időpontja: 2022, január 27. 17.00 óra

A Holnap néven 1908-ban és 1909-ben Nagyváradon megjelent modern versantológiákat a magyar poézis megkerülhetetlen mérföldköveként, a hazai irodalmi modernitás áttöréseként értékeli az irodalomtörténet.

A körülöttük kirobbant vita – a társadalmi modernitás és progresszió térnyerését vizionálva – valós fordulópontot jelentett konzervatívok és modernek korábbi irodalomszemléleti, világnézeti polémiáiban. Az antológiában szerepet vállaló hét költő (Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka) mögött fölsorakozó mozgalmat Ady Endre egyenesen a „magyar lelkek forradalma”-ként emlegette.

272332133 5029450633785491 4594169715078368494 n
A szintén 1908-ban elindult Nyugat-tal párhuzamosan A Holnap-osoknak kétség kívül óriási szerepe volt a századelő irodalmi harcaiban, az új törekvések elfogadtatásában, de ezek mellett is számos kezdeményezésük,érdemük volt, melyek a fővárosi társuk árnyékában mára méltatlanul a feledés homályába kerültek.

Az antológiák szereplőit, korabeli rangjukat és elismertségüket, az első kötettel párhuzamosan megalakuló Holnap Irodalmi Társaság szerepét, tevékenysége jelentőségét vetítéssel színesített előadással összegzi a szerző, aki egyúttal a témában készülő első monográfia szerzője is.

Ady Endre halálának évfordulóján természetesen Adyról és kedves városáról, a „vér városáról”, illetve Ady helyi kapcsolati hálójáról is szó esik majd, hasonlóan legendák és valóság, tévhitek és reális érdemek kettősében.

Az előadás ingyenes. Az előadás ideje alatt a jelenleg érvényes Covid-előírások vannak érvényben.

forrás: magyartanszek.partium.ro